A.Barševskis: Ar prieku varu paziņot, ka studiju programmas ir veiksmīgi akreditētas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 4.jūlijā, Daugavpils universitātē (DU) notika preses konference, kuras sākumā DU rektors Arvīds Barševskis pajokoja, ka pat viņa dzeltenās krāsas krekls liecina, ka universitātei sākušās saulainas un priecīgas dienas, jo visas Latvijas universitātes izgāja jaunu, sarežģītu studiju programmu akreditācijas procesu.

Atgādināsim, ka sakarā ar to, ka šogad LR Izglītības un zinātnes ministrija neveica augstskolu studiju programmu akreditāciju saskaņā ar Likumu par augstāko izglītību, DU studenti diplomu vietā varēja saņemt akadēmiskās izziņas, tomēr viss beidzās labi.

„Ar prieku varu paziņot, ka akreditācijas process ir noslēdzies – studiju programmas ir veiksmīgi akreditētas”, paziņoja A.Barševskis.  

Komentējot jaunu akreditācijas procesu, akadēmiķis atzīmēja, ka Rektoru padome griezās Ministru kabinetā un cīnījās par grozījumiem jaunajos noteikumos, kuri apgrūtināja augstskolu darbu, rektoriem izdevās panākt, lai šie noteikumi būtu reāli izpildāmi, tomēr akreditācijas process ir daudz sarežģītāks, nekā tas bija iepriekš.

„Kā zināms, plašsaziņas līdzekļos tika daudz rakstīts par „labām” un „sliktām” studiju programmām. Problēmu atrisinājām, likvidējot vai apvienojot programmas, kuras pēc ekspertu domām bija problemātiskas. Rezultātā tuvas programmas tika apvienotas, studiju programmu skaits samazinājās. Jāatzīmē, ka liels programmu skaits nemaz neliecina par to labu kvalitāti”, pastāstīja rektors.

Studiju programmu akreditācijas gaitā šogad DU tika akreditēti visi 17 studiju virzieni, t.i., DU īstenotās studiju programmas. Patlaban DU ir piecas fakultātes, kuras īsteno 51 studiju programmu (60 programmu vietā) – viena I līmeņa profesionālā programma, astoņas II līmeņa profesionālās programmas, 12 akadēmiskā bakalaura studiju programmas, 9 akadēmiskās maģistra studiju programmas, 11 profesionālās maģistra studiju programmas un 10 doktora studiju programmas. Pēc A.Barševska vārdiem, problēmas ar diplomu saņemšanu neskars ne DU absolventus, ne abiturientus.

„Svarīgi, ka tika akreditēts pavisam jauns virziens – bakalaura studiju programma „Ķīmija”. Esam pirmā universitāte, kurā šī studiju programma izgāja jaunu akreditācijas procesu, turklāt, mums tika piešķirts maksimālais programmas īstenošanas termiņš – seši gadi”, atzīmēja A.Barševskis.

Pēc viņa domām, studiju programma „Ķīmija” tika augsti novērtēta, pateicoties pilsētas uzņēmējiem, kuri aktīvi piedalījās Akreditācijas komisijas sēdē un paziņoja, ka ķīmiķi esot nepieciešami mūsu pilsētai, kurā tiks dibināti jauni uzņēmumi un tajos pietrūks šīs jomas speciālistu.


Написать комментарий