SIA „DDzKSU” viedoklis par Valsts kontroles slēdzienu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tāpat kā citās Daugavpils pašvaldības kapitālsabiedrībās, arī „DzKSU” Valsts kontrole veica pārbaudi.

Uzņēmums „DzKSU” uzskata, ka  Valsts kontroles secinājumi tika veikti, neizpētot konkrēto jautājumu pilnībā, tie ir balstīti tikai uz dažiem skaitļiem.

Kas attiecas uz jautājumu par summām, kas tika attiecinātas uz „DzKSU”, uzņēmums mēģināja paskaidrot, ka secinājumi, kas balstās uz pārbaudes rezultātiem, pilnīgi neatbilst faktiskiem apstākļiem. Par ekonomiski nepamatotu tarifu var spriest tikai analizējot uzņēmuma darbību kopumā, balstoties uz oficiāliem dokumentiem, uz kuriem attiecas uzņēmuma gada pārskats ar zvērināta revidenta atzinumu. Diemžēl, uzņēmuma viedoklis netika pat uzklausīts.

Summa 132 000 Ls, kuru Valsts kontrole uzskata par ekonomiski nepamatotām izmaksām iekļautām tarifā,  sastādot 2010. un 2011.gadu atskaites, parka nolietojums tika norādīts citā ailē- „Peļņas-zaudējumu aprēķinā” un  māju tarifa apmēru tas nekādā gadījumā neietekmēja.

Savukārt, kas attiecas uz summu 117 000 Ls – nav skaidrs, kāpēc Valsts kontrole secināja, ka šie līdzekļi ietekmē tarifa apmēru, tā kā šo summu uzņēmums nopelnīja sniedzot kādu no maksas pakalpojumu veidiem. Māju uzturēšanas tarifā norādītā summa netika iekļauta.

Augstākminētā informācija tika norādīta gan rakstiski, gan mutiski Valsts kontroles sēdē 2013.gada 17.janvārī, bet, diemžēl, tā netika ņemta vērā.

Svarīgi pievērst uzmanību faktam, ka uzņēmums „DzKSU” papildus savai pamatdarbībai (māju apsaimniekošana), sniedz arī maksas pakalpojumus, pateicoties kam uzņēmumam ir stabila naudas plūsma un no šīm summām papildus tiek finansēti ar dzīvojamo fondu saistīti izdevumi..

Galvenais fakts, ko Valsts kontrole neņēma vērā un, kas slēdzienā netika atspoguļots, ir iedzīvotāju parādi uzņēmumam, kas pastāvīgi pieaug un uz šodienu parāda summa sastāda apmērām 1.5 milj. latu. Bet, neskatoties uz esošo faktu, uzņēmums atrod finansiālās iespējas, lai nodrošinātu savu funkciju izpildi. Jāatzīmē, ka uzņēmumam nav nepamatotu izdevumu, t.i., visi naudas līdzekļi tiek ieguldīti dzīvojamā fonda apsaimniekošanā un uzturēšanā.

„DzKSU” uzskata, ka daži Valsts kontroles slēdziena punkti neatbilst tehnoloģisko procesu ievērošanai, kas notiek remontdarbu veikšanas laikā. Piemēram, kā pārkāpums tika norādīts fakts, ka dzīvojamo māju fasāžu šuvju hermetizācijas darbu veikšanas laikā uzņēmums izpildīja lielāku apjomu, nekā tika ieplānots. Vairākos gadījumos nepieciešamo darbu apjomu var noteikt tikai to izpildes laikā, bet pēc Valsts kontroles slēdziena, darbus bija jāpārtrauc pusceļā, t.i., pārtraukt tādā apjomā, kas tika iepriekš ieplānots, kaut gan darbu laikā tika konstatēts, ka tas nav pietiekoši.

Valsts kontroles mērķi ir saprotami un uzņēmums tos atbalsta. Tomēr informācijai, kas ir publiski pieejama, ir jābūt objektīvai un dokumentāli apstiprinātai. Kā vienu no neobjektīvas informācijas piemēriem var minēt to, ka Valsts kontrole pārmet kapitālsabiedrībām autotransporta izmantošanas metodikas neesamību, kaut gan uzņēmumam esošā metodika jau sen ir izstrādāta un ir apstiprināta, bet  Valsts kontroles pārstāvji to nepieprasīja.


Написать комментарий